![]() |
SZKOŁA ŚREDNIA ZAWODOWA
- dla młodzieży Zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego Okres nauki: 4 lata. Charakterystyka: Kształcenie w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego wykonywania różnorodnych zadań zawodowych w warunkach gospodarki rynkowej. Szkoła ta umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz tytułu technika po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Perspektywy zawodowe: Absolwent
tego kierunku może zajmować się organizacją, nadzorem a także kierować pracą
podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych,
obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i
zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki,
bary. Ponadto przygotowany jest do pracy w różnych zakładach
gastronomicznych na stanowiskach związanych z działalnością produkcyjną, tj.
technologa, kierownika produkcji, z działalnością handlowo-usługową na
stanowiskach kelner, bufetowy, kierownik sali, jak również w instytucjach
zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu,
żywności i gospodarstwie domowym. Absolwent może także prowadzić własną
działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych - organizator
usług cateringowych. |
||
Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe:
Od wielu lat szkoła przywiązuje szczególną wagę do nauczania przedmiotów zawodowych. Zajęcia prowadzone są w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych. Uczniowie odbywają również praktyki zawodowe w zaprzyjaźnionych zakładach co pozwala na wykorzystanie wiedzy i umiejętności zdobytych na zajęciach szkolnych i lepsze przygotowanie do egzaminów zawodowych. |
|