facebook


home


poczta

 
SZKOŁA ŚREDNIA ZAWODOWA - dla młodzieży

Zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego

Okres nauki: 4 lata.

Charakterystyka: Kształcenie w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego wykonywania różnorodnych zadań zawodowych w warunkach gospodarki rynkowej. Szkoła ta umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz tytułu technika po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Perspektywy zawodowe: Absolwent tego kierunku może zajmować się organizacją, nadzorem a także kierować pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary. Ponadto przygotowany jest do pracy w różnych zakładach gastronomicznych na stanowiskach związanych z działalnością produkcyjną, tj. technologa, kierownika produkcji, z działalnością handlowo-usługową na stanowiskach kelner, bufetowy, kierownik sali, jak również w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym. Absolwent może także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych - organizator usług cateringowych.
Zdobyte kwalifikacje w tym zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.

 

Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe:

  • Technologia gastronomiczna

  • Obsługa konsumenta

  • Podstawy żywienia i higieny

  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych

  • Przedsiębiorstwo gastronomiczne

  • Zajęcia praktyczne

  • Specjalizacja

Od wielu lat szkoła przywiązuje szczególną wagę do nauczania przedmiotów zawodowych. Zajęcia prowadzone są w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych. Uczniowie odbywają również praktyki zawodowe w zaprzyjaźnionych zakładach co pozwala na wykorzystanie wiedzy i umiejętności zdobytych na zajęciach szkolnych i lepsze przygotowanie do egzaminów zawodowych.

Pracownie
gastronomiczne


 

Pracownie
gastronomiczne


 

Copyright © by Sławomir Chrzanowski
All rights reserved