facebook


home


poczta

 

SZKOŁA ZASADNICZA - dla młodzieży.

Zawód: kucharz małej gastronomii

Okres nauki: 2 lata.

Charakterystyka: Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Perspektywy zawodowe: Typowymi miejscami pracy kucharza małej gastronomii są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, stołówki. Może być zatrudniony w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
 

Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe:

  • Organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy

  • Podstawy rachunkowości gastronomicznej

  • Podstawy żywienia człowieka

  • Wyposażenie techniczne

  • Zajęcia praktyczne

  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

Zajęcia praktyczne i technologia gastronomiczna odbywają się w dwóch nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych

 

Pracownie
gastronomiczne


 

Pracownie
gastronomiczne


 

Copyright © by Sławomir Chrzanowski
All rights reserved