![]() |
SZKOŁA ZASADNICZA - dla młodzieży. Zawód: kucharz małej gastronomii Okres nauki: 2 lata.
Charakterystyka:
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a
nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie
sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków. Profesjonalny kucharz to nie
tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy
artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą
sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają
przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do
różnych okazji.
Perspektywy zawodowe:
Typowymi miejscami pracy kucharza małej gastronomii są wszelkiego rodzaju
podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności
gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej
gastronomii, szpitale, szkoły, stołówki. Może być zatrudniony w
restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w
przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów
spożywczych. |
||
Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe:
Zajęcia praktyczne i technologia gastronomiczna odbywają się w dwóch nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych
|
|