OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

14 stycznia 2011 w Zespole Szkół Gastronomicznych im, prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odbył się II etap(okręgowy) Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do którego zakwalifikowały się dwie uczennice naszej szkoły(kl. IV Technikum żywienia i gospodarstwa domowego)
Bożena Waślicka
Milena Wąsiewska
Opiekunem uczestniczek jest mgr inż. Ewelina Kruszewska.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składa się:
• 30% zadań z zakresu tematyki wiodącej (w tym roku „Energia w żywności i żywieniu”)
• 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji Olimpiady.
Kryterium decydującym o zakwalifikowaniu do etapu centralnego jest liczba uzyskanych punktów. W przypadku równej liczby punktów o zajętym miejscu decydować będzie liczba uzyskanych punktów za zadania skojarzeniowe.
Więcej o olimpiadzie przeczytasz na stronie: www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl

>>FOTOREPORTAŻ>>